Szakorvosi Rendelőintézet

Pilisvörösvár Városi Önkormányzat Szakorvosi Rendelőintézete

 

Interjú Dr.Szabados Péter gyermekneurológussal

Dr. Szabados Péter gyermekneurológus főorvos a Margit Kórházon kívül immár egy éve itt Pilisvörösváron is elérhető. Az iskolakezdés kapcsán előforduló ideggyógyászati problémákról beszélgettünk vele még szeptemberben.

Mióta van gyermekneurológia rendelés a szakrendelőben?

Több mint egy éve sikerült elindítani a rendelést itt, mégpedig annak okán, hogy a Szent Magit Kórházban lévő rendelésre nagyon sokan jönnek, emiatt csak hosszas előjegyezéssel.lehet a rendelésen megjelenni Miután ebből a körzetből is számosan kerülnek oda hozzám, célszerűnek látszott helyben is megszervezni, ahol gyorsabban és kényelmesen kaphatnak megfelelő ellátást a gyermekek 18 éves korukig. A rendeléshez beutaló szükséges, ezt általában a gyermekorvos, vagy más szakorvos adja, ha szükségét látja a vizsgálatnak.

 Melyek a leggyakoribb problémák iskoláskorban, amiért a vizsgálatot kérik?

 Leggyakrabban valamilyen súlyosabb, vagy szokatlan viselkedési zavart észlel a család, vagy az iskola. Ilyenkor felmerül, hogy valamilyen neurológiai betegség van a háttérben, amit kezelni kell. Ez azonban ritka. Mindehhez tudni kell, hogy a magatartásunk valódi célja az alkalmazkodás a környezethez, aminek különböző biológiai formáit az állatvilágban is megfigyelhetjük. A mai iskolások nincsenek könnyű helyzetben amiatt, hogy a környezetünk rettentőn és gyors ütemben változott meg, míg az iskolai feltételek ennél kevésbé. Ezt jelezi, hogy a mai iskolások 30%-a SNI (sajátos nevelési igényű) besorolást kap, és a nagy arány miatt a normál iskolákban is szakembereknek – fejlesztőtanárok, logopedusok, psychológusok stb – kell foglalkoznia a gyerekekkel, persze ha egyáltalán rendelkezésre állnak. Régebben ők szinte csak a gyógypedagógiai intézetekben dolgoztak. Mégis mi történt? Nyilván nem a gyerekek váltak gyengébb képességűvé, főleg nem ekkora számban. Az egyik leggyakoribb probléma az iskolában a hypermotil, figyelemhiányos gyerek. De mégis hogyan figyeljen egy gyerek esetleg hátratett kézzel (ma már nem jellemző) mozdulatlanul, ha már 2-3 éves korától egyszerre játszik a „kütyüjén” közben zenét is hallgat, meg tévét néz, vagy a többiekkel kommunikál, játszik? Statisztikák szerint a weben 3-5 másodpercig vagyunk egy site-n. Azt is tudomásul kell venni, hogy a családok szerkezete, elfoglaltsága és a gyereknevelési szokások is nagyot változtak. Az iskolák, bár próbálnak, de mindezzel képtelenek lépést tartani. A legtöbbször, jobb híján gyógyszert írnak fel, amitől én személy szerint idegenkedek.

 Milyen panaszokkal jönnek a gyerekek?

Érdemes tudni, hogy a gyerekek, néhány banális megfázástól, vagy az ismert gyerekbetegségektől eltekintve sokkal ritkábban betegek, mint a felnőttek. Ha az iskolában a gyereknek fáj a feje, hasa, szédül, elájul, reszket, krónikusan fáradt, alvászavara van, vagy félelmi reakciókat mutat, akkor mindig számolni kell a psychés okokkal is. Gyakran ilyen tünetekben jelentkezik, ha egy családban megoldatlan konfliktusok vannak, ami megviseli őket. Ezek a tünetek nem tudatosak, szaknyelven szomatizációnak hívják, amikor a lelki problémák testi tünetben nyilvánulnak meg. Figyelemben kell venni a különféle családi minták lehetőségét is, amik fontos szerepet játszanak az egyedfejlődés és a szocializáció során. Ha az egyik szülő a számára kényelmetlen, vagy megoldhatatlan konfliktus során látványosan ágynak esik szörnyű fejfájásra panaszkodva, akkor ennek nem tudatos leképezése is előfordul. Nem véletlen, hogy egyes családokban halmozódnak az ilyen esetek: „anyám is fejfájós volt, és a nővérem is az”. Persze léteznek hajlammal összefüggő, szaknyelven habituális tényezők is. Tapasztalatom szerint ezek gyakran együtt járnak. Lényeges, hogy betegnek lenni bizonyos szempontból jó, miután ez sok minden alól felmentésül szolgálhat, és ezzel tudatosan, gyakrabban akaratlanul vissza is lehet élni. Minden panasz esetére igaz, hogy először organikus – testi – okot kell keresni, és csak ennek kizárása után lehet a psychés okot felvetni, amivel psychológusok, ritkábban psychiáterek foglalkoznak.

Miben különbözik a gyermekneurológia és a gyermekpsychológia?

Elég jól megvilágítja a különbséget a számítógép, ennek szerkezete (hardwer) és a rajta futó program (software). A neurológus az agy, pontosabban a központi és a környéki idegrendszer elváltozásaival foglalkozik, amelyek számos tünettel járnak. A psychologus a lelki folyamatokat, elsősorban a viselkedést vizsgálja, és próbálja rendezni. Számos agyi elváltozásnak, betegségnek vannak ismert psychés következményei, de a lényegi kapcsolat az agy és a lelki folyamatok között még ma sem ismert. Teljesen egészséges szerkezetű agyakban is számtalan lelki zavar előfordul, és megint csak a számítógépet tudom hasonlatként megnevezni.

A következő részben a csecsemőkori fejlődésről, ennek zavarairól, és a különböző betegségekről beszélgetünk Dr. Szabados Péter gyermekneurológus főorvossal.